EMLÉKEZÉS GRÓF ESTERHÁZY JÁNOSRA

Hatvan évvel ezelőtt halt meg gróf Esterházy János – az Esterházy-emlékév alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezéssel tisztelegtek a mártírhalált halt felvidéki magyar politikusra.

Gróf Esterházy János 1901-ben, Nyitraújlakon, nemesi família sarjaként született. Otthonát a trianoni békediktátummal Csehszlovákiához csatolták – a földreform miatt családja minden vagyonát elveszítette. Budapesten tanult, később saját birtokán gazdálkodott. 1924-ben házasságot kötött Serényi Lívia grófnővel, akitől később két gyermeke született. Kevesen tudják, hogy Esterházy Jánosnak kerületi kötődése is volt: felesége az Istenhegyi úton lakott, lánya és fia – Alice és János – itt, a Hegyvidéken nőttek fel.

Politikai tevékenysége során mindvégig a felvidéki magyarság megmaradásáért küzdött. 1942. május 15-én a szlovák parlament egyedüli magyar képviselőjeként nem szavazta meg a zsidók kitelepítését. 1944-ben több száz zsidó, lengyel, cseh és szlovák embert mentett meg, majd nyilatkozatban emelt szót Magyarország német megszállása ellen. A második világháborút követően háborús bűnösnek kiáltották ki és hetven évvel ezelőtt életfogytiglani börtönre ítélték. Több helyen raboskodott, kegyetlen megpróbáltatásai és szenvedései után a morvaországi Mirov börtönben halt meg, 1957. március 8-án.

A mártírsorsú politikust Szlovákiában még ma is háborús bűnösként tartják számon – ennek ellenére több mint húsz, köztereken felállított emlékműve van a Felvidéken.

A Gesztenyés kertben 2013-ban állítottak szobrot a tiszteletére. „A szobor felállítását komoly civil kezdeményezés előzte meg. Az állam és az önkormányzat is hamar az ügy mellé állt. Nagy János, felvidéki szobrászművész álmodta meg ezt a gyönyörű, s bevallom a szívemhez igen közel álló szobrot, ami nagyon jól bemutatja Esterházy személyiségét, az önfeláldozó, lelkiismeretes férfit, valamint a XX. századi magyarság szenvedéseit. Ezért volt fontos számunkra, hogy ide kerüljön ez a mementó.

Természetesnek tartottuk azt, hogy idén, az Esterházy-emlékévben mi is csatlakozzunk a megemlékezésekhez” – fogalmazott Fonti Krisztina alpolgármester, aki külön felhívta a figyelmet arra, hogy október 31-én, kedden, 18 órakor a Hegyvidék Galériában, az Esterházy-emlékévhez kapcsolódó programot rendeznek majd.

Az alpolgármester Gonda Attilával, a Hegyvidéki Önkormányzat közművelődési referensével közösen helyezett el koszorút a mártírsorsú politikus szobránál, ahol a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, a Rákóczi Szövetség és az Esterházy Emlékbizottság, a Hegyvidéki Trianon Társaság, valamint a Magyar-Osztrák-Bajor Társaság megjelent vezetői is lerótták tiszteletüket.

https://hegyvidek.blogstar.hu/./pages/hegyvidek/contents/blog/43796/pics/lead_800x600.jpg
HÍREK,NÁLUNK TÖRTÉNT
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?