OKOSMÉRÉS ÉS SZEMLÉLETFORMÁLÁS A HEGYVIDÉKI KÖZÉPÜLETEKBEN

2017.10.18.

A középületek energiafogyasztásának számottevő csökkentéséhez nemcsak a jelentős költségigényű energetikai beruházások járulhatnak hozzá, hanem azok a módszerek is, amelyek a fogyasztás részletes mérésén, elemzésén, valamint az épülethasználók együttműködésén, szemléletformálásán alapulnak. E módszerek kidolgozására és próbajellegű alkalmazására kerül sor a közép-európai Together-projekt keretében, amelynek tapasztalatairól itt, a XII. kerületben rendezett konferencián számoltak be az érintettek, köztük a Hegyvidéki Önkormányzat munkatársai.

„Nem technológiai, hanem szociológiai, pszichológiai kérdés, hogyan lehet a polgártársainkat rávenni arra, változtassanak hétköznapi szokásaikon” – mondta el bevezetőjében Pokorni Zoltán polgármester az „Innobuildings 2017” konferencián, amelyet a MOM Kulturális Központban rendeztek meg a hét közép-európai ország – Olaszország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország és Magyarország – önkormányzatainak, tudományos intézeteinek és energiahatóságainak közreműködésével zajló Together-projekt résztvevői számára.

A polgármester úgy vélte, az eltérő kultúrákból adódóan máshogy viselkednek a polgárok az egyes országokban, de meg lehet találni azokat a közös pontokat, amelyekből mindenki tud tanulni. „Kultúrafüggő az emberekkel való eredményes kommunikáció, de érdemes összegyűjteni a különböző tapasztalatokat, hátha tudunk egymásnak jó ötleteket adni” – fogalmazott.

„Önmagában nem elegendő egy ablak- vagy kazáncsere, a fejekben is változásra van szükség” – kapcsolódott a bevezető gondolatokhoz Kovács Lajos alpolgármester. Mint mondta, a projekt célja, hogy az energiafogyasztás csökkentésével hozzájáruljanak a globális széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez, ezáltal pedig a klímaváltozás ütemének mérsékléséhez. „Ha odafigyeléssel és mértékletességgel mindenki annyit fogyaszt, amennyire valóban szüksége van, akkor sokkal előrébb juthatunk” – tette hozzá.

kola

„Jelenleg évente mintegy ötven gigatonna szén-dioxidot bocsátanak ki a világon, amit körülbelül 10%-kal lehetne csökkenteni az energiahatékonyság növelésével” – hívta fel a figyelmet előadásában Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője, aki arról is beszélt, hogy az energiahatékonyságot– a nukleáris, a fosszilis, a megújuló és a vízenergia után – ma már az „ötödik energiaforrásként” tartják számon.

Kőrösi Csaba kifejtette, hogy az egyes városok, régiók jelenleg sokkal jobban haladnak a klímavédelmi programok megvalósításában, mint a nemzetállamok. Budapest például másfél évvel ezelőtt csatlakozott az „Under 2 MOU” nemzetközi kezdeményezéshez, és azt vállalta, hogy a jelenlegi öt tonna/fő/év széndioxid-kibocsátást 2050-ig kevesebb, mint két tonna/fő/év mennyiségre csökkenti.

korosi

„Nyolcvanöt közép-európai középület vesz részt a programunkban. Ezek többsége óvoda vagy iskola, de közigazgatási épületek, egészségügyi, kulturális és sportlétesítmények is vannak köztük” – mutatta be a közreműködő intézményeket a Together-projekt vezető partnere, az olaszországi Treviso tartomány képviseletében Antonio Zonta.

A projektmenedzser a saját tapasztalatai alapján arról számolt be: az energiafogyasztás valós idejű mérése, az „okosmérés” elengedhetetlen ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan milyen változásokra van szükség a felhasználói szokásokban. A trevisoi iskoláknál a részletes fogyasztási adatok és az órarend összehasonlításával például arra derült fény, hogy azért használnak fel a kelleténél 30%-kal több áramot, mert sokszor az üres tantermekben sem kapcsolják le a világítást.

plakat

„Az okosmérők olyan eszközök, amelyek internetes kapcsolattal rendelkeznek és egymással is tudnak kommunikálni” – mondta el Lengyel Kristóf, a Pannon Műhely Kft. energetikai üzletágának igazgatója, aki a munkatársaival a Hegyvidéki Önkormányzat kilenc épületében – a KIMBI, a Normafa és a Táltos Óvodában, a Budai Rajziskolában, a polgármesteri hivatalban, a Böszörményi út 24. és Kiss János altábornagy utca 31. szám alatti többfunkciós épületben, továbbá a MOM Sportban és a MOM Kulturális Központban – szerelnek fel összesen kilencven okosmérőt a fogyasztás folyamatos monitorozására.

„Jó döntés nem hozható jó adatok nélkül” – hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette, hogy a jó adatok mellett megfelelő elemzés és intézkedés, az épülethasználókkal való együttműködés szükséges ahhoz, hogy be tudják azonosítani és vissza lehessen szorítani az indokolatlan többletfogyasztást.

MEGKOSZORÚZTÁK A TF MÁRTÍRJÁNAK SZOBRÁT

2017.10.17.

Október 16-án ünnepélyes megemlékezést tartottak a Testnevelési Egyetem kertjében Hegedüs István, az egyetem egykori tanárának, öttusázó magyar bajnoknak a szobránál.

Hegedüs István 1924. október 23-án született Nyíregyházán, 24 évesen magyar bajnoki címet szerzett, 32 évesen pedig az 56-os forradalom egyik első áldozata lett. A Testnevelési Főiskola tanáraként úszóedzőként dolgozott, és a forradalom hírére, a tanítványait féltve indult útnak 1956. október 24-én, hogy az uszodában edző gyerekeket óvja, nehogy bajba kerüljenek. Ekkor érte halálos lövés a Szófia utca sarkán: az ÁVH emberei nyitottak tüzet rá egy teherautó platójáról. Nemcsak sportolóként, hanem modellként is dolgozott, róla mintázták a Kádár-kori papír húsz forintos hátoldalán szereplő férfialakot.

Hegedüs Istvánról a megemlékezést minden évben a hivatalos ’56-os ünnepségek előtt tartják egy héttel, hogy ne legyen ütközés az állami, önkormányzati rendezvényekkel. Az idei megemlékezésen a TF képviseletében részt vett Mocsai Lajos rektor, a Hegyvidéki Önkormányzat nevében pedig Gilicze Zoltán irodavezető és Balázs Attila a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény vezetője helyezett el koszorút. Részt vettek az ünnepségen az egykori tanítványok, sporttársak is.

9 MILLIÁRDOS FEJLESZTÉS INDUL A SZENT JÁNOS KÓRHÁZBAN

2017.10.06.

A Hegyvidéki Önkormányzat részvételével zajló több éves előkészítő munka eredményeképp a Kormány az1673/2017. (IX. 21.) Korm. határozatában döntött a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere által kezdeményezett Hegyvidéki Szakrendelő megvalósításáról.

A kormány a 2017-2020 közötti időszakramegfelelő ütemezésben összesen 9,365 milliárd Ft-ot biztosít a Hegyvidéki Szakrendelő kialakítására, amelyet a kormány döntése szerint a – a Semmelweis Egyetem fenntartásában lévő – Kútvölgyi Klinikai Tömb járószakrendelő épületében kell kialakítani, az Egészséges Budapest Program keretei között.

 
Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy a kormány által biztosított forrásokból a Kútvölgyi járóbeteg-szakrendelő épület teljes építészeti felújítását, klimatizálását, energetikai korszerűsítését, a diagnosztikai és orvosi terápiás eszköz és műszer park cseréjét és fejlesztését (digitális RTG, ultrahang), a szakrendelők bútorzatának a modernizálását, az informatikai rendszer korszerűsítését és modern előjegyzési és beteghívó rendszer kiépítését is meg kell valósítani.
 
A Hegyvidéki Önkormányzat eredeti javaslatának megfelelően a Hegyvidéki Szakrendelőt a Szent János Kórház szakrendeléseinek a Kútvölgyi járószekrendelő épületébe történő ütemezett átköltöztetésével és az ott működő járószakrendelések integrálásával kell megvalósítani. A tervek szerint a János kórházi szakrendelések nem a Kútvölgyi épület teljes rekonstrukcióját követően kerülnének átköltöztetésre, hanem a rekonstrukció ütemezésével összehangolt módon több egymást követő ütemben.
 
A polgármester kiemelte, hogy az eredetileg „Horthy Miklós kórháznak” épült, majd a pártállami időkben a pártelit „Pártkórházaként” működő Kútvölgyi Klinikai Tömb kifejezetten integrált járószakrendelő céljára tervezett épületében a modernizálás, a felműszerezés és a rekonstrukció előrehaladásával párhuzamosan egyre több és több szakrendelés nyílik meg a hegyvidéki és a környékbeli második illetve első kerületi polgárok számára. Véleménye szerint ez jelentős minőségi javulást fog eredményezni az érintett lakosság jelenlegi, épületenként és szakmánként széttagolt János kórházi járóellátásához képest, valamint jelentősen csökkenti a zsúfoltságot és a zsúfoltságérzést a János kórházi fekvőellátás tekintetében is, lévén, hogy az évi mintegy 40 ezer fekvőbeteg-ellátását végző János kórházi épületekből fokozatosan a szomszédos Kútvölgyi járóépületbe kerül át a János kórház által jelenleg ellátott évi mintegy 980 ezer járószakellátási esemény során ellátott évi mintegy 450 ezer járóbeteg.
Címkék: HÍREK

MEGELŐZTÉK A FOGASKEREKŰT

2017.10.02.

Három év szünet után, immáron tizennegyedik alkalommal ismét megrendezték Budapest legnagyobb szintkülönbségű kerékpár-, túra- és futóversenyét, az „Előzd meg a fogaskerekűt!”.

Sokak örömére, három év szünet után a Hegyvidéki Önkormányzat és a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. ismét megrendezte az „Előzd meg a Fogaskerekűt!” – a kerékpározók, futók és váltófutók a Szent János kórháznál, míg a gyalogosok a Lóvasútnál rajtoltak.

„Számomra ez egy igen örömteli nap, hiszen a Hegyvidéki Szabadidősport Központtal sokat dolgoztunk azért, hogy ismét életre hívjuk a versenyt. Amikor 2013 után megszakadt a nagymúltú sportrendezvény, többen érdeklődtek, hogy mikor kerül ismét megrendezésre. Rögtön láttuk, hogy folytatnunk kell a hagyományt. Igen hosszú és bonyolult engedélyeztetési eljárás vonatkozik az ilyen jellegű eseményekre, de nem adtuk fel, harcoltunk érte – beszélt a szervezés részleteiről Fonti Krisztina alpolgármester, aki a sportrendezvény sikerének titkát is feltárta. – Ez egy igen unikális verseny, hiszen a kicsiktől a szépkorúakon át egészen a profi sportolókig bárki részt vehet rajta és örömét lelheti benne”

Idén közel 1800-an döntöttek úgy, hogy túrázva, futva, kerékpározva, de felérnek a fogas Széchenyi-hegyi végállomására, ahol ezúttal is színes családi programokkal várták a versenyzőket, akik rendre azt állították, hogy a „Hogyan birkózzunk meg a Diós árokkal?” talán örökre „fogas kérdés” marad.

Kerékpárral, korosztályában elsőként ért be Molnár Csongor, a Tamási Áron iskola tanulója, aki győzelmi stratégiáját osztotta meg lapunkkal: „Nem mindegy, hogy milyen a biciklink és sokat számít az is, hogy okosan osszuk be az erőnket. Mindvégig próbáltam tartani a sebességet, de a Diós árok nagyon kemény szakasz. Aki indulni akar, eddzen sokat és készüljön a Diós árokra!”

„Minket a főnökünk nevezett be, így nem volt kérdés, hogy indulunk. Mindannyian sportos életet élünk, egyáltalán nem bántuk meg, hogy eljöttünk” – mondta Neiger Krisztina, aki az önkormányzat adóigazgatási irodája nevében, négyes váltóban indult.

„Az „Előzd meg a Fogaskerekűt!” igazi brand lett – fontos volt számunkra, hogy ugyanolyan jó rendezvényt tudjunk szervezni, mint régen. Örülök, hogy sikerült és annak is, hogy közel 1800 embernek nyújthattunk tartalmas pillanatokat” – mondta Móczán Mónika, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. ügyvezetője.

„Fontos, hogy minél több ember mozogjon valamit. Nem a teljesítmény és az eredmény számít, hanem a rendszeresség és az egészséges életmód. Az ilyen rendezvények hozzájárulnak ahhoz, hogy kedvet kapjunk a sportoláshoz. Volt olyan csúcsévünk, amikor több, mint 2000-en indultak. Bízunk benne, hogy 2018-ban még többen vállalkoznak arra, hogy megelőzzék a fogaskerekűt! – fogalmazott Pokorni Zoltán polgármester, aki Fonti Krisztinával közösen adta át a dobogósok nyereményeit. A szponzorok által felajánlott értékes ajándékok mellett az abszolút sorrend alapján legjobb öt futó összesen 300 ezer forintban, a célba érők közül pedig mindenki ajándékcsomagban részesült. A fogaskerekűt végül négy kerékpárosnak és négy futónak sikerült megelőznie.

A győztesek:

Kerékpár. Nők: Kormos Veronika Anna.18 év alattiak: Gábriel Zsófia. Férfiak: Makács Gábor. 18 év alattiak: Molnár Csongor. Futás. Nők: Stellah Jepngetich Barsosio. 18 év alattiak: Kropkó Márti. Férfiak: Kimaiyo Hillary Kiptum Maiyo. 18 év alattiak: Kropkó Márton. Két fős váltófutás: Getpet. Négy fős váltófutás: Ördögök.

EMLÉKEZÉS GRÓF ESTERHÁZY JÁNOSRA

2017.09.29.

Hatvan évvel ezelőtt halt meg gróf Esterházy János – az Esterházy-emlékév alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezéssel tisztelegtek a mártírhalált halt felvidéki magyar politikusra.

Gróf Esterházy János 1901-ben, Nyitraújlakon, nemesi família sarjaként született. Otthonát a trianoni békediktátummal Csehszlovákiához csatolták – a földreform miatt családja minden vagyonát elveszítette. Budapesten tanult, később saját birtokán gazdálkodott. 1924-ben házasságot kötött Serényi Lívia grófnővel, akitől később két gyermeke született. Kevesen tudják, hogy Esterházy Jánosnak kerületi kötődése is volt: felesége az Istenhegyi úton lakott, lánya és fia – Alice és János – itt, a Hegyvidéken nőttek fel.

Politikai tevékenysége során mindvégig a felvidéki magyarság megmaradásáért küzdött. 1942. május 15-én a szlovák parlament egyedüli magyar képviselőjeként nem szavazta meg a zsidók kitelepítését. 1944-ben több száz zsidó, lengyel, cseh és szlovák embert mentett meg, majd nyilatkozatban emelt szót Magyarország német megszállása ellen. A második világháborút követően háborús bűnösnek kiáltották ki és hetven évvel ezelőtt életfogytiglani börtönre ítélték. Több helyen raboskodott, kegyetlen megpróbáltatásai és szenvedései után a morvaországi Mirov börtönben halt meg, 1957. március 8-án.

A mártírsorsú politikust Szlovákiában még ma is háborús bűnösként tartják számon – ennek ellenére több mint húsz, köztereken felállított emlékműve van a Felvidéken.

A Gesztenyés kertben 2013-ban állítottak szobrot a tiszteletére. „A szobor felállítását komoly civil kezdeményezés előzte meg. Az állam és az önkormányzat is hamar az ügy mellé állt. Nagy János, felvidéki szobrászművész álmodta meg ezt a gyönyörű, s bevallom a szívemhez igen közel álló szobrot, ami nagyon jól bemutatja Esterházy személyiségét, az önfeláldozó, lelkiismeretes férfit, valamint a XX. századi magyarság szenvedéseit. Ezért volt fontos számunkra, hogy ide kerüljön ez a mementó.

Természetesnek tartottuk azt, hogy idén, az Esterházy-emlékévben mi is csatlakozzunk a megemlékezésekhez” – fogalmazott Fonti Krisztina alpolgármester, aki külön felhívta a figyelmet arra, hogy október 31-én, kedden, 18 órakor a Hegyvidék Galériában, az Esterházy-emlékévhez kapcsolódó programot rendeznek majd.

Az alpolgármester Gonda Attilával, a Hegyvidéki Önkormányzat közművelődési referensével közösen helyezett el koszorút a mártírsorsú politikus szobránál, ahol a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, a Rákóczi Szövetség és az Esterházy Emlékbizottság, a Hegyvidéki Trianon Társaság, valamint a Magyar-Osztrák-Bajor Társaság megjelent vezetői is lerótták tiszteletüket.

Terítéken a polgármesterek - Interjú Pokorni Zoltánnal

2016.03.26.

Egy évvel az önkormányzati választások után megkerestük a budapesti kerületek és az agglomeráció polgármestereit, hogy a ciklus egyötödéhez érve adjanak egy pillanatképet, mit sikerült megvalósítani a választási programjaikból. Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármesterének válaszait a nullker blog körkérdéseire az alábbiakban közöljük:

A választási kampányban elhangzott ígéreteihez képest mit sikerült megvalósítania?

A legnagyobb vállalásunk, amit 1 évvel az önkormányzati választások előtt tettünk, a Normafa rendbetétele. Ígértünknek megfelelően helyi népszavazást tartottunk, így már a hegyvidéki polgárok támogatásával indulhatott el a rehabilitáció, aminek célja, hogy a Normafa területén, a legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat figyelembe véve, rendezzük a használatot, a közlekedést, a parkokat, a hányatatott sorsú műemléki épületeket, és Budapest legszebb szabadidős parkját, fenntartható módon, hosszú távon tudjuk üzemeltetni.   

Időarányosan hogy áll a kerület fejlesztésével?

A Normafa rendbetételével az előzetes terveknek megfelelően haladunk. Ezzel párhuzamosan zajlik a „Városháza tér” kialakítása és környékének rendezése, mely a tavalyi évben indult a Margaréta játszótér felújításával. Az idén novemberben átadásra kerül a „Városháza tér”, jövőre pedig elkezdődik a Törpe u. 2. sz alatt az Új Kulturális Szalon kialakítása. Ezt követően célunk, hogy a Böszörményi úton csillapítsuk a forgalmat, és egyfajta összekötő tengelyként szolgáljon a Királyhágó tér és a Csörsz utca között létrejövő új városközpont között. 

Pokorni Zoltán

Milyen nehézségekbe ütközött a képviselőtestülettel történő együttműködése?

A Hegyvidékre mindig is az volt a jellemző, hogy a képviselők a kerület érdekeit tartották szem előtt a nagypolitikai érdekek felett. Több ciklus óta jellemező, hogy a képviselő-testület harmonikusan működik. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindig mindenben egyet értünk. 

Mi az, amit nem sikerült az első esztendőben megoldania?

Nem volt érdemi feladat, ami elmaradt volna. 

Mi az, amiről már most látszik, hogy a ciklus végéig nem tudja megvalósítania?

A Normafa rendbetételével kapcsolatos a fogaskerekű vasút útvonalának meghosszabbítása, új nyomvonal kijelölése valamint új korszerű kocsik üzembe helyezése. Ez a fejlesztés nagy mértékben segítené, hogy a tömegközlekedés reális alternatívát jelentsen a gépjárműforgalom helyett. Ezt a projektet az önkormányzat egyedül nem tudja megvalósítani, a Főváros, a BKK fő feladata ennek előkészítése, a forrás megtalálása és a kivitelezés. Az önkormányzat ebben a témában mint együttműködő partner vesz részt.  A fejlesztés nagysága, bonyolultsága és költségei miatt jó esélyt látok arra, hogy csak a következő ciklusban lehet megvalósítani, ebben a ciklusban a tervezésre és az előkészítésre kerül sor. 

A 2013/2014-ben tett szociális intézkedéseit fent tudja-e tartani a teljes ciklus ideje alatt?

Igen, fent tudjuk tartani. A Hegyvidéken sok tehetős ember él, de természetesen itt is vannak olyanok, akik rászorulók, és nehéz körülmények között élnek. Fontos, hogy az ő életüket is megpróbáljuk segíteni, könnyebbé tenni. Minden intézkedést igyekszünk megtartani, sőt amennyiben lehetséges, bővíteni is. Új programokat szervezünk az időseknek, ilyen például az idősbarát lakások kialakítása. 

Bevált-e kerülete szempontjából az új fővárosi struktúra?

Az, hogy a polgármesterek automatikusan helyet kaptak a Közgyűlésben, lehetőséget ad arra, hogy beleszóljanak a főváros működésébe. Ezt igazságosabbnak tartom, mint a korábbi struktúrát. 

Milyen a kapcsolata a Fővárossal, illetőleg a kormányzattal?

Mind a fővárossal mind a kormányzattal jó és kiegyensúlyozott a kapcsolatunk.

A fővárossal napi szinten együttműködünk számos kérdésben. A kormányzattal ugyanolyan fontos a jó kapcsolat, hiszen az ő támogatásukkal tudjuk megvalósítani többek között a különböző intézmények, létesítmények korszerűsítését, illetve a Normafa rehabilitációját. De kiemelt projektekben is együttműködünk pl. a CERN Adatközpont vagy a Moholy-Nagy Művészeti  Egyetem új campusának kialakítása. 

Tervez-e újabb ciklust, vagy már keresi az utódját?

Egyelőre a jelenlegi ciklus feladataira koncentrálok.

Címkék: HÍREK

Ezeket a cikkeket olvastad már?